Kontakta oss

Mentorskap - givande för både mentor och adept

Sandra Brundell
Consultant Manager and Account Manager
Consultant Manager and Account Manager

juni 16, 2022

Mentorskap är inte bara givande för adepten som får mentorns stöd. Även som mentor har du chansen att lära sig massor – inte minst om dig själv.

På Valtech jobbar vi mycket med mentorskap. Nyare kollegor kan få hjälp av dem som varit med på Valtech lite längre. Det kan vara inom samma skrå eller tvärs över kompetensgränserna, beroende på vad man har behov av inom mentorskapet. Även vi som har varit med ett tag, och kanske funderar på hur vi kan utvecklas ytterligare i våra roller, kan sträcka ut handen och få hjälp av andra kloka medarbetare på Valtech. 

Ibland tittar vi också utanför Valtech för
mentor-adept-partnerskap. I mitt fall fick jag frågan från min man som arbetar som lärare på Procivitas gymnasieskola på Södermalm i Stockholm. Där finns ett mentorprogram som sistaårselever kan söka till. Min man sa: ”Jag har en elev som behöver en mentor, och ni skulle passa varandra PERFEKT!”. Hur kan man tacka nej till det? Han hade inte fel. Min adept Elin och jag klickade direkt. Under våra sju månader tillsammans har vi besökt Valtechs Stockholmskontor flera gånger, varit med på Valtechs after work tillsammans och haft många frukostmöten. Vi har hörts över Facetime när träffar på plats inte funkat, och skrivit mängder av sms.

En typisk sak som kommer upp i vårt snack är att både Elin och jag är väldigt bra på att vänta till precis före deadline innan vi tar tag i en uppgift. Effekten av det: Vi pratar om det så pass mycket att vi båda blivit mycket mer medvetna om den här tendensen, och åtminstone har ambitionen att ändra oss.

Sandra Brundell tillsammans med adepten Elln

Mentorskap på Valtech

En annan person som har valt att bli mentor till en mer junior kollega är Robert Källgren, som jobbar som utvecklare här på Valtech. Han ville bli mentor av flera skäl.

- Det är ett enkelt sätt att bidra till Valtech, välkomna och stötta en nyanställd, och så lär man sig såklart mycket själv av att lära ut till andra, säger Robert Källgren, frontendutvecklare på Valtech och mentor till Johanna Hailemichael.

-  Jag tycker generellt man blir bättre på att uttrycka sig pedagogiskt och att man själv tänker efter lite extra i sitt resonemang när man förklarar saker för någon annan. Ett bra tillfälle för ärlig självreflektion, säger Robert Källgren.

Ett mentorskap kan se ut på en mängd olika sätt. Man kan ses ofta eller sällan, man kan prata i allmänhet eller dyka ner i specifika frågor. Ibland får adepterna hemläxor av sina mentorer, ibland blir det mer som en vänskap där man stöttar varandra i sina respektive yrkesroller.

Tina Stenerud Moen är backendutvecklare som började på Valtech i september 2021. Hon fick tidigt en mentor i Tobias Jensen, som arbetar i samma roll som Tina. De ses när behovet finns och det har blivit naturligt att de pratar med varandra varje vecka.

Mentorskapet har först och främst gett mig en god vän och kollega som jag samarbetar väldigt bra med.

- Min mentor var en stor anledning till att jag direkt kunde bidra i kundprojekt när jag började på Valtech. Jag kände en trygghet i att ha en person jag kunde fråga om det var nåt som jag var osäker på. Jag tycker det är roligt och utvecklande för mig att ha en mentor med mer erfarenhet än det jag har, som jag kan diskutera lösningar med och lära utav, säger Tina Stenerud Moen. Hon fortsätter: Mentorskapet har först och främst gett mig en god vän och kollega som jag samarbetar väldigt bra med.

Mentorskapet på Valtech har ingen förutbestämd längd. Man har sin mentor-adept-relation så länge den känns relevant för båda parter.  

Mitt eget mentorskap för Elin tog däremot officiellt slut i maj. Men vi ville båda fortsätta att ses, så vi kommer fortsätta att ha våra regelbundna träffar. Jag vill fortsätta att lära mig av Elin och fortsätta att lära mig om mig själv genom mentorskapet.

 

Vill du veta mer om mentorskapet på Valtech, eller hur det är att jobba hos oss? Hör av dig till mig så berättar jag gärna mera! Eller så kikar du in våra lediga tjänster och skickar in en ansökan! Hittar du ingen ledig tjänst som matchar, så kan du alltid skicka in en spontanansökan så tar vi det därifrån. 

 

 

Har vi sått ett litet frö?

Är du en innovativ, framåttänkande person som vill växa med oss? Vi letar efter såna som dig.
Se våra lediga tjänster

Kontakta oss

Let's reinvent the future