UX-designer: En titel, flera roller

Copywriter
Valtech
User experience research & design
Valtech

mars 17, 2021

UX-rollen kan ha många olika ansikten och även förändras med tiden. Som ny copywriter på Valtech utgår jag mycket från användaren och ville därför veta hur våra UX:are jobbar.

För att undersöka hur en kan forma sin roll utifrån ett cirkulärt designperspektiv, pratade jag med Felicia Aneer.

Hej Felicia! Kan du inte berätta vad du har gjort under dina 2,5 år här och vad du gör just nu?

Självklart. Tidigare jobbade jag bland annat med Cancerfonden, Svensk Fastighetsförmedling och Villaägarna. Just nu fokuserar jag främst på olika interna projekt. Jag är väldigt engagerad inom cirkulär design och håller därför på att ta fram ett erbjudande inom det. Jag tittar också en del på vår internkommunikation och hur vi kan förbättra den.

Det är inte ovanligt att UX:are har olika bakgrund. Nu är jag nyfiken på din!

Jag är intresserad av färg och form och hur människor och saker funkar. Från början är jag civilingenjör med inriktning mot produktutveckling. Jag jobbade med produkt- och industridesign och tog fram fysiska produkter åt bland andra Scania och GE Healthcare, sen kastade jag mig in i det digitala när jag kom till Valtech. Det roliga med UX-rollen är att den är så bred och att alla du jobbar med har så olika bakgrund. Som UX:are kan du ha en bakgrund som exempelvis kreatör, ingenjör, konstnär eller skådis.

Vad lockade dig till Valtech?

Jag ville ta steget över till det digitala och hittade Valtechs Talangprogram. Det slutade med att jag fick jobb som konsult direkt. För mig var talangprogrammet en jättebra brygga för att över huvud taget våga söka till en digital byrå.

Ens personliga utveckling är en så stor del av kulturen här på Valtech. Bland annat uppmuntras vi till att hålla kompetensdragningar. Det behöver inte nödvändigtvis vara relaterat till jobbet, du kan till exempel berätta om hur du lyckas med hydroponisk odling.

Får du själv vara med och forma din roll?

Absolut, det uppmuntras verkligen. Nu gör jag det jag alltid har velat göra. Jag har hela tiden kört den cirkulära aspekten som ett parallellt spår, bland annat genom olika workshop-initiativ. Nu fokuserar jag på strategi, innovation och Business Design och undersöker hur vi kan utveckla produkter och tjänster som är hållbara för såväl samhället som planeten. Hela anledningen till att jag blev designer var att jag ville göra skillnad och skapa bättre lösningar för människor.

Vad är det som gör att du trivs så bra?

Att ens personliga utveckling är en så stor del av kulturen här på Valtech. Bland annat uppmuntras vi till att hålla kompetensdragningar. Det behöver inte nödvändigtvis vara relaterat till jobbet, du kan till exempel berätta om hur du lyckas med hydroponisk odling.

Privat har jag länge engagerat mig i integrationsprojekt som Yrkesdörren och Nya Kompisbyrån. Det ledde till att jag och min kollega Edis Potori höll en lunchdragning om dem och nu har Valtech varit med och byggt Nya Kompisbyråns matchningssystem och sajt. Samarbetet fortsätter på olika sätt, både med kollegor som engagerar sig volontärt men även fortsatta projekt, vilket är jättekul! 

Någon lärdom eller insikt du vill dela med dig av?

Som designer är det intressant att valet av medium inte spelar så stor roll. Det handlar mer om en process och ett mindset för att få folk att samarbeta. Förut hade jag något av en identitetskris som designer, där jag kände att jag måste ha alla svar och komma med den perfekta lösningen. Nu ser jag mer hur jag ska hjälpa oss att gemensamt komma fram till en lösning. Jag har mer och mer kommit in på design som ledarskap, inte att jag måste bli chef i sig utan snarare att leda med design, att få folk att hitta en gemensam riktning för att lösa ett problem.

 

Är du också pepp på att jobba som UX:are hos oss? Klicka här eller spana in alla våra lediga tjänster

Har vi sått ett litet frö?

Är du en innovativ, framåttänkande person som vill växa med oss? Vi letar efter såna som dig.
Se våra lediga tjänster

Kontakta oss

Let's reinvent the future