Kontakta oss

UX-designer: En titel, flera roller

Copywriter
Valtech
Johanna Andersson
UX-designer och Scrum master at Valtech

mars 17, 2021

UX-rollen kan ha många olika ansikten och även förändras med tiden. Eftersom jag som ny copywriter på Valtech själv utgår från användaren, ville jag veta hur våra UX:are jobbar.

För att ta reda på hur det är att jobba som resurskonsult ute hos kund, pratade jag med Johanna Andersson.

Hej Johanna! Du har ju varit på Valtech i tre år, vad lockade dig hit?

Jag kände flera drivna, prestigelösa och härliga personer här. Det är precis sådana personer jag vill ha som kollegor, så det var mycket tack vare dem som jag sökte mig hit.

Du jobbar med SVT, vad gör du och hur länge har du varit där?

Jag började faktiskt på SVT direkt. Första året jobbade jag 50/50 med en bank och Bolibompa-appen, en spel- och videoapp för 3–5 åringar. Det var helt olika produkter och vitt skilda miljöer, framför allt är det stor skillnad på mognaden i organisationen och behoven hos användarna. En av mina första insikter var att skillnaderna mellan en 3-åring och 9-åring är större än mellan en 30-åring och en 60-åring, såväl kognitivt som motoriskt. Sedan två år tillbaka jobbar jag med SVT Barn, en barnanpassad VOD-tjänst för 3–11 åringar.

Får du själv vara med och forma din roll?

Absolut. T.ex. har jag alltid varit intresserad av att få till bra arbetsprocesser i teamet, det går hand i hand med mitt jobb som UX:are där jag behöver avgöra vilka verktyg och metoder som ska användas för att få svar på våra researchfrågor. Därför gick jag en Scrum master-utbildning via Valtech och sedan lite mer än ett år tillbaka är jag Scrum master för mitt team.

En kollega började som UX:are, blev utvecklare och gick sedan tillbaka till UX-rollen. Vill du verkligen något, så går det.

Hur är det att jobba som resurskonsult ute hos kund?

För mig är det viktigt att känna mig som en del av Valtech. Därför är det kul att vi är fler härifrån som jobbar på SVT. Kunden är också väldigt bra på att få oss att känna oss som en del av gänget. Den stora fördelen med konsultrollen är att du får testa på olika branscher. När du känner att du vill lära dig något nytt, kan du gå vidare med nya uppdrag och kunder. Själv vill jag ofta stanna en längre tid i ett uppdrag så att jag får vara med från ax till limpa – alltså undersöka behoven, ta fram lösningar, testa dem med användare, få ut en release, mäta effekten och inte minst förbättra.

Några lärdomar eller insikter du vill dela med dig av?

Det här kan tyckas självklart, men det första jag insåg när jag började arbeta inom UX var att en stor del av jobbet är att förmedla lärdomar och insikter till medarbetare och organisation. Därför är det enklast att ta med teammedlemmar och stakeholders i workshops och användartester redan från början. Det skapar en känsla av trygghet och gör att vi kan arbeta mer autonomt mot målen. Det är också mycket mer kraftfullt att de får se allt med egna ögon, i stället för att få allt återberättat.

Det är också bra att göra just enough resarch, så att du snabbt kan testa hypoteserna och få feedback från användarna, innan du blir för kär i dina idéer. Kanske kommer du på nya, bättre förslag – kanske inser du att problemet inte var det du trodde och att det är bättre att börja om och göra rätt.

När du gör användartester med barn måste designen vara lite mer färdig, annars blir det lätt lite för abstrakt för dem. Ju yngre de är, desto längre måste du ha kommit med designen. När vi jobbade med Bolibompa handlade det mycket om att observera barnen och fråga föräldrarna vad de gör och vad de förstår. Något som blev väldigt tydligt för oss är att det som inte syns i ett gränssnitt, det finns inte för dem.

Avslutningsvis vill jag höra om dina roligaste minnen!

Vi har varit på flera härliga konferenser, inte minst resan till Ibiza. Det var ett riktigt äventyr och ett bra tillfälle att lära känna mina kollegor bättre.

Jag gillar också våra Craft Circles. Vi har t.ex. haft en bokklubb om Service Design där vi sågs och diskuterade kapitel ur den aktuella boken.

Det händer också mycket kul på SVT. Inte minst är det härligt med alla barn som älskar Bolibompa-draken och blir överlyckliga över att få en gnuggis-drake. Ibland känns det nästan som att vara vän med en superkändis.

 

Vill du också ha nya, spännande UX-uppdrag? Spana in alla våra lediga tjänster

Har vi sått ett litet frö?

Är du en innovativ, framåttänkande person som vill växa med oss? Vi letar efter såna som dig.
Se våra lediga tjänster

Kontakta oss

Let's reinvent the future