Kontakta oss

UX-designer: En titel, flera roller

Copywriter
Valtech
UX-designer och Business Analyst
Valtech

mars 17, 2021

UX-rollen kan ha många olika ansikten och även förändras med tiden. Som ny copywriter på Valtech utgår jag mycket från användaren och ville därför veta hur våra UX:are jobbar.

Ett levande exempel på rollens föränderlighet är Olle Westerlund, som gått från UX-designer till Scrum master. 

Hej Olle! Du har hunnit med hela 6,5 år på Valtech. Kan du inte berätta mer om vad du har gjort och varför du trivs så bra?

Absolut. Jag har bland annat hunnit jobba med Hemnet, Telia, Profoto, Skistar, Clas Ohlson och Ocado. Det är det som gör jobbet så roligt, att hela tiden kastas in i nya, spännande uppdrag. För mig är det viktigt att hela tiden röra mig framåt och inte ”fastna” någonstans för länge.

Får du själv vara med och forma din roll?

Absolut. Jag får hjälp att hitta uppdrag som passar min profil och för mig framåt. Jag började som UX-designer, men hade länge varit nyfiken på att testa projektledarskap. Jag pratade med min chef och sedan fick jag börja med uppdrag i mindre skala. Först ut var ett uppdrag för Skistar, och det var likadant när jag hoppade på min nuvarande roll som Scrum master för Arlanda Express.

Någon lärdom eller insikt du vill dela med dig av?

Ta alltid fram lösningarna tillsammans med utvecklingsteamet så att all design är realistisk, dvs. att allt hinns med. Som UX-designer är det lätt att köra sitt eget race med kunden, utan att först ha förankrat allt med utvecklingsteamet. Det låter kanske lite torrt, men vi har mycket makt eftersom vi är med på de initiala workshops där ramarna sätts. Är du osäker på om teamet kommer att kunna leverera det ni har lovat så är det farligt, för då är kunden inställd på det.

Hur tycker du att du har utvecklats under din tid här?

Väldigt mycket skulle jag säga, det här var mitt första jobb efter examen.

Kollegorna kallar mig för en schweizisk armékniv – jag har blivit en konsult som kan kastas in lite var som helst.

Men livet är ju inte bara ”Work, work, work” som Rihanna sjunger. Hur är det med kompetensutveckling och den sociala biten?

Själv gillar jag våra ”Craft Circles”, där finns verkligen något för alla områden. Just nu håller jag, några Service Designers och backend-gänget på att skapa workshops som vi kan använda när vi tar fram ett nytt koncept. Det är också fritt fram att styra upp sånt du är intresserad av, det finns t.ex. ett innebandylag, en kör och en yogagrupp. Bland annat. Nu är det ju lite speciellt i dessa tider, men aw:n på fredagar är supertrevlig. Pre-Corona var det alltid jättebra uppslutning. Vår aw-kultur är väldigt aktiv, inte bara från det unga gardet, utan även alla 40-plussare med barn.

Avslutningsvis vill jag höra om ditt roligaste minne!

Då säger jag den senaste konferensresan när vi delades in i lag och körde runt på småvägar på Ibiza och utförde olika uppdrag. Det var grymt roligt!

 

Vill du också jobba med Olle och andra fina Valtechare? Kika in våra lediga tjänster på en gång! 

Har vi sått ett litet frö?

Är du en innovativ, framåttänkande person som vill växa med oss? Vi letar efter såna som dig.
Se våra lediga tjänster

Kontakta oss

Let's reinvent the future